Valokuvat: Laura Oja
Päivälehden museossa muistettiin runoilija V.A. Koskenniemeä lämpimässä hengessä torstaina 11.11.2010. Juhlaseminaari ja näyttelyn avajaiset keräsivät paikalle noin 80 kirjallisuuden ystävää. Tilaisuus liittyi Pohjoismaiseen Arkistojen päivään ja se toteutettiin yhteistyössä Päivälehden arkiston ja SKS:n kirjallisuusarkiston kanssa.
Tapahtuman avasi Päivälehden arkiston johtaja Pekka Anttonen. Hän kertoi Päivälehden arkiston, museon ja SKS:n kirjallisuusarkiston pitkästä yhteistyöperinteestä ja viittasi myös tulevan Juhani Ahon juhlavuoden yhteishankkeisiin.
Illan kohokohtana oli Koskenniemen laajan yksityisarkiston luovuttaminen SKS:n kirjallisuusarkistolle. Arkiston luovutti professori Martti Koskenniemi ja vastaanotti SKS:n hallituksen puheenjohtaja Lassi Saressalo. Puheissa korostettiin arkiston kulttuurihistoriallista arvoa ja todettiin sen avaavan uusia näkökulmia Koskenniemen yhteiskuntasuhteisiin. Aineisto on vapaasti tutkijoiden käytössä.
Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti ilahdutti yleisö esittämällä Nuijamiesten marssin ja Mä laulan sun iltasi tähtiin – molemmat Koskenniemen sanoituksia. On suuri sun rantas autius toimi hienosti yhteislauluna.
Tilaisuuden pääpuheenvuoron piti V.A. Koskenniemen elämäkerran kirjoittanut professori Martti Häikiö. Hän esitteli kiinnostavasti ja laajasti Koskenniemen kirjallisia ja yhteiskunnallisia verkostoja. Kriitikko Pekka Tarkan hieno kommenttipuheenvuoro toi esille toisenlaisen Koskenniemen – vallanhaluisen ja hankalan. Museonjohtaja Saila Linnahalme puolestaan tarkasteli Koskenniemen verkostoja kriittisestä naisnäkökulmasta.
Puheenvuorojen jälkeen oli aika tutustua uuteen näyttelyyn.
Keskellä Koskenniemi–näyttely runoudesta, vallasta ja ystävyydestä on Päivälehden museon omaa tuotantoa. Se esittelee Koskenniemen keskeiset elämänvaiheet painottaen runouden, vallan ja ystävyyden teemoja. Esillä on myös runoilijan henkilökohtaista esineistöä, teosten ensipainoksia sekä kuvitusoriginaaleja kustantajan arkistoista. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se avoinna 27.2.2010 asti. Lisätietoja www.paivalehdenmuseo.fi