Teija Sutinen on nähnyt työssään media-alan digimurroksen. Mutta on muukin muuttunut kuin teknologia. Uskollisten lukijoiden ja kriittisen yleisön lisäksi on ihmisiä, joiden lähtöasetus on epäluottamus instituutioita kohtaan. ”Tietenkin sitä miettii, miten tämä vaikuttaa mediaan. Me ollaan instituutio.” Kuva: Outi Pyhäranta/HS
Oikeistopopulismi asettaa usein vastakkain ”meidät” ja ”median”. Olisi kiinnostavaa ymmärtää paremmin populistien ajatuksia mediasta, sanoo politiikan toimittaja Teija Sutinen.

”Monimutkaisistakin asioista pitää kirjoittaa niin selkeästi, että kaikki, jotka haluavat, tajuavat, mistä on kyse”, sanoo politiikan toimittaja Teija Sutinen. Hän sanoo omaksuneensa ajatuksen jo vuosikymmeniä sitten, kesätoimittajana.

Sutinen on konkaritoimittaja. Hän on työskennellyt Helsingin Sanomissa muun muassa taloustoimittajana, taloustoimituksen pomona ja politiikan toimittajana. Viime kesänä Sutinen palasi eduskuntatoimittajaksi oltuaan Brysselissä EU-kirjeenvaihtajana.

Selkeitä juttuja voi tehdä vain, jos on itse sisäistänyt käsillä olevat asiat, ne monimutkaisetkin.

Kirjeenvaihtajana piti hahmottaa, miten EU käytännössä toimii.

”Olin yllättynyt siitä, miten raskasta työ oli aluksi. Piti opetella, mistä saa tietoa, mikä on oikeasti tärkeää, miten se koko EU-koneisto toimii.”

Sutisen mielestä henkilöjuttuja on kiva tehdä. ”Ihmisistä EU:kin koostuu, se koko koneisto.”

Toimittajien ikuinen tuskailun aihe on se, että EU-jutut eivät niin sanotusti vedä. Ne eivät killu luetuimpien juttujen listoilla, vaikka kaikki tunnustavat ne tärkeiksi ja suomalaisten arkeen vaikuttaviksi. Sutinen kuvitteli Brysseliin lähtiessään seuraavansa paikan päältä esimerkiksi isoja ilmastoon ja talouden sääntelyyn liittyviä hankkeita. Päähuomion vei ihan toinen asia. Euroopassa syttyi sota. Sutinen päätyi seuraamaan sitä, miten EU toimii sodan aikana. Ensimmäisten päivien painostavan tunnelman muistaa ikuisesti, hän sanoo.

Juttelemme toimittajan työstä Sanomatalossa Helsingin keskustassa. Sutinen on ollut edellisillan hallituksen budjetti-infossa. Tämä aamu alkoi politiikan toimituksen kokouksella, jossa mietittiin, miten jatketaan myöhäiseen iltaan jatkunutta budjettiesityksen julkistusta.

On helppo uskoa, kun Sutinen sanoo viihtyvänsä politiikan toimittajana. Saa olla tapahtumien keskellä, tavata ihmisiä. ”Kun siirryin taloudesta politiikkaan, tuntui että yhteiskunnan portit aukenivat.”

***

Sutinen on Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen uusi jäsen.

Hän ajattelee, että hyvän apurahahakemuksen piirteet ovat osin samanlaisia kuin hyvän lehtijutun: on pyrittävä kertomaan ymmärrettävästi monimutkaisista asioista. ”Hakemuksen pitää olla selkeä ja johdonmukainen, siinä osataan erotella isot asiat pienistä ja kyetään sanallistamaan, miksi tämä tutkimus kannattaa tehdä.”

Millaisia odotuksia Sutisella on uudesta luottamustoimesta HS Säätiössä?

”Taas jotain uutta. Journalismin tutkimus on jäänyt minulle vieraaksi, ehkä se on tuntunut teoreettiselta. Nyt odotan näkeväni, miten journalismin voi nähdä uudesta näkökulmasta, tutkimuksen kautta. Pääsen laajentamaan omaa tajuntaa.”

Säätiön hallituksen toimittajajäsenet tuovat pöytään arjen ja käytännön osaamisen.

Sutinen toivoo näkevänsä hankkeita, jotka ovat kiinni ajassa: häntä mietityttää vapaan lehdistön ahdinko esimerkiksi Unkarissa ja Kreikassa, tai yleisön epäluottamus mediaa ja muita instituutioita vastaan.

Politiikan toimittajana hän on luonnollisestikin seurannut läheltä oikeistopopulismin nousua meillä ja maailmalla. ”Kiinnostaisi ymmärtää populistien ajatuksia mediasta, mistä syntyy se vastakkainasettelu ’meidän’ ja ’median’ välillä.”

Median – ja melkein minkä tahansa tietotyön – äärellä puhutaan näinä aikoina tekoälystä ja koneoppimisesta. Katoaako työ, mihin meitä vielä tarvitaan?

Kysyin ennen haastattelua tekoälysovellus ChatGPT:ltä, mitä HS Säätiön hallituksen jäseneltä Teija Sutiselta kannattaisi kysyä. Ehdotukset tulivat nopeasti: millaisia tavoitteita säätiöllä on, miten se tukee sananvapautta Suomessa, millainen Sutisen rooli säätiössä on, ja niin edelleen.

Näytän kysymyksiä Sutiselle. Miltä ne vaikuttavat, onko tekoäly hyvä toimittaja?

”Nämä ovat hyviä kysymyksiä, sellaisia, joihin minulla pitäisi olla vastaus.”

Kysyn ChatGPT:ltä myös Sutisella työn alla olevasta juttuaiheesta. Se liittyy hallituksen budjettiesitykseen. Tekoäly valittelee tietojensa päättyvän syksyyn 2021. Kannattaa kuulemma etsiä tietoa Kelan asiakaspalvelusta.

Kiitän ohjeesta ja sanon, että odottelen mieluummin Teija Sutisen juttua.

***

”Aloitan aamut paperi-Hesarilla. Selaan X:n (entinen Twitter) ja luen uutiskirjeitä, esimerkiksi Politicon ja Economistin. Päivän mittaan selaan uutisvirtaa sekä kotimaasta että muualta. Paperilla minulle tulee naistenlehtiä, Suomen Kuvalehti ja Economist. Illalla katson uutiset – Brysselissä asuessa ne olivat puolikahdeksan uutiset – ja A-studion.”

Teija Sutinen
Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen jäsen
Työskennellyt Helsingin Sanomissa muun muassa kesätoimittajana, taloustoimittajana, taloustoimituksen esihenkilönä, pääkirjoitustoimittajana, Brysselin kirjeenvaihtajana ja eduskuntatoimittajana
Ollut töissä myös Talouselämässä

Teksti: Reetta Räty
Kuva: Outi Pyhäranta/Helsingin Sanomat