Helsingin Sanomain Säätiö on myöntänyt neljälle Helsingin Sanomain toimittajalle sananvapausmitalin lehden 125-vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Mitalin saivat vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen, toimittaja Susanna Reinboth ja ulkomaantoimituksen esimies Sami Sillanpää.
Kaius Niemi on väsymätön sananvapauden puolustaja. Niemen ollessa Ilta-Sanomien päätoimittajana lehdessä julkaistiin hänen aloitteestaan Sana on vapaa
-kampanja. Kampanjassa kerrottiin 80 vainotun tai tapetun toimittajan tarina. Tarinoiden pohjalta järjestettiin myös valokuvanäyttely. Lisäksi YK:n kulttuurijärjestö Unesco julkaisi parikymmentä lehden artikkelia kaikilla maailmanjärjestön virallisilla kielillä. Kansainvälisen sananvapausjärjestön IPI:n hallituksen jäsenenä Niemi toimii sananvapauden puolesta myös globaalisti.
Anu Nousiainen on avannut suomalaiselle lukijalle kansainvälisten kriisien taustoja oivaltavasti kirjoitetuilla jutuillaan. Hänellä on kyky tuoda kaukaisiltakin tuntuvat asiat lähelle suomalaista lukijaa. Nousiaisella on taito kertoa vaikeista ja ristiriitaisistakin aiheista monipuolisesti ja arvottamatta.
Susanna Reinboth edustaa Suomessa korkeatasoista tutkivaa journalismia. Reinboth on pelottomalla ja sinnikkäällä työllään tuonut julki yhteiskunnan epäkohtia ja suoranaisia väärinkäytöksiä.
Kiinan-kirjeenvaihtajana toiminut Sami Sillanpää on jatkanut maan asioiden aktiivista seuraamista myös Suomesta käsin. Hän on tuonut esiin maan toisinajattelijoiden vaikeaa asemaa sekä lehtikirjoituksin että kirjoittamalla aihetta käsittelevän kirjan.
Mitaleita on myönnetty lehden toimittajille vuodesta 1959 alkaen. Ensimmäisten saajien joukossa olivat mm. päätoimittaja Teo Mertanen ja pilapiirtäjä Kari Suomalainen.
Lisäksi Helsingin Sanomain Säätiö myönsi 49 Helsingin Sanomain toimittajalle ja lehden piirissä työskentelevälle henkilölle Päivälehti-Helsingin Sanomain juhlamitalin. Mitali myönnettiin lehden hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä.
Sanoma Osakeyhtiö painatti juhlamitalin Päivälehti-Helsingin Sanomain täyttäessä 100 vuotta vuonna 1989. Mitalin on suunnittelut kuvanveistäjä Kari Juva.