TAPAHTUMAT

Tietämisen vapauden päivän seminaari pidettiin 4.12.2015 Päivälehden museossa.

Kirjoittaja: Ulla Koski
Valokuvat: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi avasi seminaarin.
Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi avasi seminaarin.
Eduskunnan puhemies Maria Lohela puhui tiedon avoimuudesta.
Eduskunnan puhemies Maria Lohela puhui tiedon avoimuudesta.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen puheenvuoro käsitteli pohjoismaista julkisuusperiaatetta kansainvälisessä yhteisössä.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen käsitteli puheenvuorossaan pohjoismaista julkisuusperiaatetta kansainvälisessä yhteisössä.
Gustav Björkstrand ja Guy Berger.
Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand ja Unescon ilmaisunvapausosaston johtaja Guy Berger.

Perjantaina 4.12. Helsingin Sanomain Säätiö järjesti yhdessä Anders Chydenius -säätiön kanssa Tietämisen vapauden päivän seminaarin uusitussa Päivälehden museossa. Seminaari avasi samalla Painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden.

Vuonna 2016 tulee kuluneeksi neljännesvuosituhat maailman ensimmäisen julkisuuslain syntymisestä. Vuonna 1766 astui voimaan painovapausasetus, jota kokkolalainen valtiopäivämies Anders Chydenius oli laatimassa Ruotsin valtiopäivillä. Juhlavuotta vietetään teemalla ”Oikeus tietää – oikeus sanoa.”

Tilaisuudessa puhuivat eduskunnan puhemies Maria Lohela, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä Unescon ilmaisunvapausosaston johtaja Guy Berger.

”Tämä seminaari on erittäin ajankohtainen, vaikka sen innoittajana toiminut henkilö siellä taustalla onkin melko kaukana historiassa, 250 vuoden takana.  Itse asiassa aihe sellaisenaan on kuitenkin täysin ajaton. Tietäminen ja sanominen eivät käsittääkseni voi koskaan olla epämuodikkaita asioita, kun on puhe yhteiskunnasta ja sen ohjaamisesta kansalaisten edun mukaiseen suuntaan”, totesi puhemies Lohela.

Seminaarin päätteeksi Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys myönsivät vuoden 2015 Chydenius-mitalin UNESCOn pääjohtaja Irina Bokovalle tunnustuksena ”UNESCOn kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi”.

Juhlavuoden 2016 tapahtumia ideoimaan ja koordinoimaan perustettu 250-valtuuskunta on työskennellyt vuoden 2014 toukokuusta lähtien. Valtuuskuntaan kuuluu nelisenkymmentä valtionhallinnon, tieteen ja median edustajaa. Valtuuskunnan puheenjohtajina toimivat Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand ja Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi.

Juhlavuodesta kertovat nettisivut ovat osoitteessa www.painovapaus250.fi