kuva1

Kai Ekholm ja Päivikki Karhula esittelevät Sananvapaus ja sensuuri verkkoaikana -hanketta.
kuva_2

Panelistit vasemmalta lukien: Päivikki Karhula, Tapani Tarvainen, Hanna Nikkanen, Reijo Aarnio, Teemu Ropponen ja Kai Ekholm. Paneelin vetäjänä Mikael Pentikäinen.

Valokuvat: Ida Pimenoff

 

 

 

Videot ja teksti: Ulla Koski

Päivälehden museossa järjestettiin maanantaina 8.10. sananvapautta ja sensuuria käsittelevä seminaari. Kansalliskirjaston ja Tampereen yliopiston Informaatiotieteiden yksikön yhteishankkeena on valmistunut aihepiiriä käsittelevä tutkimus, jonka tuloksia seminaarissa esittelivät hankkeen tutkijat, professori Kai Ekholm ja tutkija Päivikki Karhula.  

Sananvapaus ja sensuuri verkkoaikana -hankkeessa on koottu kuvaa verkkosensuurin kehityksestä ja ulottuvuuksista vuosien 2011–2012 aikana.  

Tutkimuksessa todetaan, että verkko on paitsi helpottanut viestintäämme ja avannut globaaleja yhteyksiä, myös kaventanut sananvapauden tilaa ja tuonut tehokkaampia valvonnan välineitä eri maissa.  

Internetin aikakaudella sensuuri on kaksinkertaistunut entiseen painoteknologian aikaan verrattuna: yli 60 maata sensuroi internetiä ja joka neljäs maailman kansalainen on sensuurin kohteena.  

Helsingin Sanomain vastaavan päätoimittajan Mikael Pentikäisen vetämässä paneelissa aihetta käsittelivät tutkijoiden lisäksi hankepäällikkö Teemu Ropponen oikeusministeriöstä, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, puheenjohtaja Tapani Tarvainen Effi ry:stä ja toimittaja Hanna Nikkanen.  

Paneelissa todettiin, että kansalaiset tarvitsevat tietotaitojen lisäksi myös tietoyhteiskuntataitoa: kykyä ymmärtää syvällisesti internetin toimintaa. Tässä on tehtävää paitsi koululaitokselle, myös medialle.  

Seminaarin avannut Säätiön hallituksen puheenjohtaja Janne Virkkunen muistutti, että yksi Helsingin Sanomain Säätiön keskeisistä tehtävistä on edistää sananvapautta. Virkkunen korosti, että sananvapautta täytyy vaalia ja sen puolesta ponnistella, myös meillä Suomessa. Puheensa lopuksi Virkkunen siteerasi kirjailija Salman Rushdieta: ”Sananvapaus on kaikki. Se on koko peli. Sananvapaus on elämä itse.”