Teksti: Ulla Koski | Kuvat: Ida Pimenoff
Helsingin Sanomain Säätiö järjesti maanantaina 30.1. avoimen seminaariin teemasta Totuudenjälkeinen aika. Seminaari liittyi säätiön aihepiiristä julistamaan suunnattuun hakuun. Päivälehden museolla pidetty iltapäiväseminaari kokosi yhteen lähes sata toimittajaa ja eri alojen tutkijaa keskustelemaan, verkottumaan ja ideoimaan tutkimushankkeita.
Seminaarin alussa kuultiin kolme näkökulmaa totuudenjälkeiseen aikaan. Toimittaja ja tutkija Johanna Vehkoo lähestyi aihetta kahdeksan kysymyksen muodossa. Hän kysyi mm. mitkä ovat ne keinot, joita voimme käyttää tarjotaksemme faktoja ihmisille, jotka eivät niitä halua kuulla ja mitkä ovat tehokkaimmat keinot vastustaa disinformaatiota.
Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta käytti puheenvuoron tekniikan ja turvallisuuden näkökulmista. Limnéll totesi, että digiympäristön vaikutusvaltaisimmat toimijat eivät tulevaisuudessa ole valtioita – jo nyt digitaalinen turvallisuus on Euroopan ulkopuolisten suuryritysten hallussa. Hän myös painotti etiikan nousevaa merkitystä alati kehittyvän teknologian aikana.
Lähetystöneuvos, FT Petri Hakkarainen katsoi totuudenjälkeistä aikaa historian ja politiikan kautta. Hän pohti, onko maailmassa ja erityisesti politiikassa koskaan elettykään totuuden aikaa. Uutta tässä ajassa hänen mielestään on kuitenkin se, miten kevyesti valheista kiinni jäämiseen suhtaudutaan.
Iltapäivä jatkui ryhmätöillä. Ryhmätöiden ensimmäisessä vaiheessa teeman lähestymiskulmiksi nousivat historia, teknologia, lähettäjä-vastaanottaja -asetelma ja valta. Toisessa vaiheessa ryhmät jaettiin uudelleen ja keskustelua jatkettiin näiden aihepiirien parissa.
Seminaariväen tervetulleeksi toivottanut yliasiamies Ulla Koski kertoi haun tavoitteista ja hakuprosessista. Säätiön julistamassa Totuudenjälkeinen aika, sen ilmenemismuodot ja vastavoimat
-hankkeessa apurahoja myönnetään teeman käsittelemiseen tutkimuksellisesta, journalistisesta ja mediakriittisestä näkökulmasta. Haku jatkuu 5.3.2017 asti. Säätiö on varannut enintään 500 00 euroa hankkeiden toteuttamiseen.
Apurahaa haetaan sähköisen apurahajärjestelmän kautta.
Helsingin Sanomain Säätiö järjesti tilaisuuden yhdessä tiedeviestintätoimisto Kaskas Median kanssa.