Teksti: Ulla Koski
Vuoden toisessa MediaMaanantaissa 6.2. puhuttiin uskontojen käsittelystä mediassa. Kaksituntisessa keskustelussa olivat mukana islamin opettaja Suaad Onniselkä, Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki, tutkija Johanna Sumiala ja toimittaja Katja Kuokkanen.
Jaakko Heinimäki totesi kirkon kustantaman lehden tekevän journalismia vähän samaan tapaan kuin poliittisten puolueiden lehtien, olevan kirkon asialla. Heinimäen mielestä uskontoja yhdistävä tekijöitä on enemmän kuin niitä erottavia. Hänellä olikin radikaali ehdotus: Suomeen kannattaisi perustaa kauppakeskusten tapaan toimiva Jumallandia, jossa ihmiset voisivat lähestyä samassa paikassa kaikkia maailman uskontoja edustavia tahoja.
Suomessa on noin 100 000 muslimia, muistutti Suaad Onniselkä. Jokainen heistä on yksilö eikä ”tyypillistä muslimia” ole. Myöskään joidenkin muslimien tekemien rikosten ei pitäisi leimata koko yhteisöä. Näin tuntuu usein käyvän, sanoi Onniselkä ja kertoi omista kokemuksistaan. Onniselkä kaipasi lisää hyviä, arkisia uutisia islamista.
Johanna Sumialan mielestä Suomen monikulttuuristuminen on suuri haaste paitsi medialle myös yhteiskuntatieteille ja erityisesti uskonnon roolia yhteiskunnassa tutkivalle uskontososiologialle.
Keskustelua johdatellut Helsingin Sanomien toimittaja Katja Kuokkanen kertoi, että uskonnosta tulee uutinen erityisesti silloin, kun aiheeseen liittyy rahaa ja vallankäyttöä. Esimerkkinä hän käytti Helsinkiin suunnitteilla olevaa suurmoskeijaa.