Päivälehden museossa pidettiin 31. elokuuta Viha ja julkisuus -tutkimushankkeen loppuseminaari.
Professori Atte Oksasen (Tampereen yliopisto) ja professori Päivi Korpisaaren (Helsingin yliopisto) johtamassa hankkeessa on tutkittu yhteiskunnan päätöksentekoon vaikuttamaan pyrkivää vihaa ja häirintää. Aihetta on tarkasteltu sekä yhteiskunnallisesta että oikeudellisesta näkökulmasta. Vuosina 2020-2022 toteutettu hanke sai Helsingin Sanomain Säätiöltä 169 000 euron apurahan joulukuussa 2019.
Atte Oksanen totesi vihamielisen, häiritsevän ja uhkaavan viestinnän yleistyneen yhteiskunnassa ennen kaikkea sosiaalisen median nousun myötä. Ilmiöön liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan niin julkista keskustelua kuin aktiivista lainsäädäntöä.
Oksasen työryhmän jäsenistä työtään esittelivät tutkijat Magdalena Celuch ja Reetta Oksa. Celuch on selvittänyt erityisesti tutkijoiden, poliitikkojen ja toimittajien reaktioita vihaan. Oksan tutkimusaiheena on ollut vihan ja kiusaamisen kohteeksi joutuminen työpaikoilla.
Apulaisprofessori Jari Murto Helsingin yliopistosta esitteli työn alla olevaa artikkeliaan, jonka aiheena ovat työnantajan some-ohjeistusten ja työntekijän somen käytön välinen suhde.
Kuvat: Ida Pimenoff