Näyttely vei 50-vuotiaan JSN:n ympäri Suomen – Museossa nuoret ratkoivat median mokia
Julkisen sanan neuvosto juhli vuonna 2018 50-vuotista taivaltaan. Päivänlehden museo tuotti näyttelyn, joka kiersi Helsingistä Sodankylään ja avasi kohujen kautta mediaetiikkaa.
Ei tullut perinteistä, kirjaksi painettua historiikkia. Tulikin näyttely, joka kiersi lopulta yli 20 paikkakunnalla ja sai yleisön ja toimittajat yhdessä pohtimaan journalistisia valintoja.
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström saattoi tammikuussa 2019 todeta tyytyväisenä, että takana oli onnistunut JSN:n juhlavuosi. Median itsesääntelyelimen perustamisesta tuli vuonna 2018 kuluneeksi puoli vuosisataa, ja vuoden mittaan sitä juhlistettiin niin Vastuullisen journalismin merkillä, uusilla mediakasvatusmateriaaleilla kuin tapahtumillakin. Juhlavuoden ”sydämeksi” muodostui Grundströmin mukaan kuitenkin yllättäen neuvoston historiaa avannut näyttely.
”Kyllä sen suosio tuli yllätyksenä. Olimme ensin ajatelleet tehdä perinteisen, kirjamuotoisen historiikin.”
Skandaalista skandaaliin -juhlanäyttelyn tuotti Päivälehden museo. Siitä päätettiin tehdä kooltaan kompakti, kirjastosta toiseen kiertävä. Grundströmin mukaan pyrkimyksenä oli avata neuvoston vuosikymmeniä sen verran vetävästi, että nuoretkin voisivat kiinnostua.
Jokin esitystavassa kolahtikin, sillä näyttelystä teetettiin suuren kysynnän vuoksi toinen kappale.
Kohtaamisia ja ratkaisuja paikallisesti
Kiertonäyttely avasi median itsesääntelyn historiaa JSN:n pöydällä olleiden mediakohujen kautta. Oli 1970-luvun Hymy-lehden skandaalijournalismia, Matti Vanhasen vuoden 2009 lautakasakohua ja Juha Sipilän ja Ylen välistä viestinvaihtoa tältä vuosikymmeneltä. Grundströmin mukaan tietyt teemat ovat toistuneet hyvän journalistisen tavan puntaroinnissa läpi vuosikymmenten, kuten median riippumattomuus, lähdesuoja, piilomainonta ja otsikoinnin harha-askelet.
Skandaalista skandaaliin -näyttely matkasi juhlavuoden aikana halki Suomen, ja kierros jatkui vielä vuoden 2019 puolelle. Näyttelyn asemapaikkana oli pääasiassa kirjasto mutta muutaman kerran myös mediatalo. Usein ohessa järjestettiin media-aiheisia keskusteluja, kuten ”päätoimittajan kyselytunti”.
Grundström sanoo, että kokemus kiertonäyttelystä vahvisti sitä käsitystä, että median itsesääntelyssä kyse on lopulta paikallisista asioista – toimitusten ja yleisön suhteesta. Ihmiset haluavat tietää, miksi oma media on käsitellyt asioita tietyllä tavalla, ja nykyisenä valeuutisten aikana journalististen valintojen perustelu korostuu. JSN voi tukea toimitusten arjen ratkaisuja antamalla linjaavia päätöksiä kanteluihin.
”Näyttely on ollut todella tärkeä siinä, että se on jalkauttanut tätä asiaa ja samalla edistänyt journalistien ja tavallisten ihmisten kohtaamista. Netissä huutelun sijaan on oikeasti puhuttu asioista.”
Nuoret ottivat vallan neuvostossa
Ludviginkadulle Päivälehden museoon juhlanäyttely ehti loppusyksyksi. Kahden kuukauden aikana muiden muassa sadat nuoret kävivät pohtimassa, olisivatko he itse antaneet langettavan vai vapauttavan ratkaisun JSN:lle tehdyissä kanteluissa.
Museo järjesti runsaat 40 JSN junior -työpajaa yläkoulu- ja lukioryhmille. Niissä käytiin ensin läpi median itsesääntelyä, etiikkaa ja Journalistin ohjeita, ja sitten katsottiin muutama Mokasiko media -video, jotka avaavat aitoja JSN-tapauksia. Kouluneuvostot äänestivät viittaamalla, kuinka he olisivat kantelun ratkaisseet, ja halukkaat saivat perustella.
Monesti nuoret päätyivät eri kannalle kuin JSN. Usein äänet selvästi jakaantuivat. Syvällisiä pohdintoja museossa käytiin syksyn mittaan muun muassa piilomainonnasta ja julkisuuden rajoista. Hyvää palautetta osallistavista sessioista antoivat niin opettajat kuin oppilaat.
Elina Grundström on kuullut kouluissa käydyistä Mokasiko media -keskusteluista eri puolilta Suomea.
”Meille uusi havainto oli se, että nuoret ovat usein kriittisempiä klikkiotsikoiden suhteen kuin neuvosto”, sanoo Grundström. ”Neuvoston täytyy tietysti painottaa ratkaisuissaan myös sananvapautta.”
Museolle erityinen JSN-päivä oli marraskuussa järjestetty Nuorten parlamentin vierailu. Se toi noin 30 yläkoululaista eri puolilta Suomea Helsinkiin pohtimaan vastuullista journalismia. Muutenkin Julkisen sanan neuvoston juhlavuosi näkyi museossa tapahtumina: esimerkiksi Euroopan medianeuvostot kokoontuivat Ludviginkadulla syksyllä.
Grundström sanoo toivovansa, että vuoden 2018 jälkeen yhä useampi suomalainen todella ymmärtää, mistä median itsesääntelyssä on kyse. JSN:n nimi oli useimmille suomalaisille jo ennen juhlavuotta hyvin tuttu.
Skandaalista skandaaliin – Julkisen sanan neuvoston kuohuvat vuodet -juhlanäyttelyn tuotti Päivälehden museo. Sen sisältöä on rahoittanut myös Koneen Säätiö. Näyttelyn sisällön suunnittelivat JSN:n entinen pääsihteeri Ilkka Vänttinen, Pasi Kivioja ja Sakari Ilkka. Ulkoasun toteutuksesta vastasi Pekka Vartiainen. Mokasiko media -opetusvideot on tuottanut Yle Oppiminen yhteistyössä JSN:n kanssa.
Teksti: Anna-Mari Hänninen | Kuva: Matilda Gronow