Talous ja sijoitustoiminta

Kuva: Kirsi Kolari

Helsingin Sanomain Säätiön varsinaisen toiminnan kulujäämä oli 3 746 904 euroa (vuonna 2023: 3 425 365 euroa), josta apurahat ja toimittajastipendit olivat 1 340 175 euroa (1 100 882 euroa). Toimikauden aikana maksettiin palkkoja ja palkkioita 647 079 euroa (645 183 euroa). Tilikauden ylijäämä oli 17 627 459 euroa (13 000 910 euroa).

Säätiöllä on siirtovelkoja 1 572 730 euroa (1 787 063 euroa), joista maksamattomia apurahoja ja stipendejä 1 467 959 euroa (1 706 175 euroa).

Globaali talouskasvu hidastui jonkin verran edellisvuodesta ja oli noin 3 %. USA:n hyvä talouskasvu oli myönteinen yllätys. Kehitys Euroopassa oli varsin vaisu, ja Suomessa talouskasvu oli Euroopan heikoimpia. Rakenteelliset ongelmat jatkuivat Kiinassa. Inflaatio hidastui, minkä seurauksena keskuspankit laskivat korkoja maailmanlaajuisesti. Geopoliittiset jännitteet jatkuivat vuoden aikana.

Osakemarkkinoita leimasi yhdysvaltalaisten osakkeiden poikkeuksellisen korkea tuotto – S&P500-indeksin vuosituotto oli yli 30 %. Euroopassa kehitys oli selvästi vaisumpi, mutta kuitenkin positiivinen. Suomessa osakkeiden tuotto oli lievästi negatiivinen. Yhdysvaltalaisten osakkeiden ylivertainen tuotto perustui muutaman suuren teknologiayhtiön poikkeuksellisen voimakkaaseen kurssinousuun (ns. Magnificent7). USA:n presidentinvaalit aiheuttivat loppuvuonna voimakasta kurssiheiluntaa. Vaalitulos ja odotukset elvyttävästä talouspolitiikasta tukivat markkinakehitystä loppuvuodesta.

Säätiön lähipiiriin kuuluvat hallituksen jäsenet, talousvaliokunnan jäsenet, yliasiamies, asiamies/arkiston ja museon johtaja, tilintarkastajat ja heidän perheenjäsenensä sekä heidän määräysvallassaan olevat yhteisöt ja säätiöt. Hallituksen ja työ- ja talousvaliokuntien jäsenten kokouspalkkiot olivat vuoden aikana yhteensä 22 400 euroa. Palkkio on kokouskohtainen, ja sitä on maksettu vain kokouksissa läsnä olleille jäsenille. Palkkiot ovat hallituksen näkemyksen mukaan tavanomaisia ottaen huomioon hallituksen ja valiokuntien jäsenten tehtävät sekä niihin jäseniltä vaadittu aika ja osaaminen. Lisäksi säätiön lähipiiriin kuuluville asiamiehille on maksettu palkkoina 234 406 euroa. Tilintarkastajille on maksettu laskun mukaan. Säätiössä ei ole toimintavuoden aikana ollut muita lähipiiritapahtumia. Säätiö ei ole toimintavuoden aikana vastaanottanut avustuksia tai apurahoja.

Sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuotot olivat 4 847 120 euroa (2023: 7 135 992 euroa). Sijoitusrahastojen voitto-osuudet olivat 2 066 484 euroa (1 994 951 euroa), rahastojen myyntivoitot 75 163 euroa (2 572 625 euroa) ja osinkotuotot 4 651 092 euroa (2 457 280 euroa). Sijoitus- ja rahoitustoiminnan kulujäämä oli
21 374 363 euroa (16 426 276 euroa). Sijoitusten arvonmuutokset olivat 19 891 042 euroa (-3 746 947 euroa).

Realisoitumattomat suorien osakesijoitusten arvonmuutokset kirjattiin käyvän arvon rahastoon, johon kirjatut kumulatiiviset arvonmuutokset olivat vuoden lopussa -45 939 510 euroa (-49 276 009 euroa). Sanoma Oyj:n arvonmuutos oli 3 385 130 euroa edellisvuoteen verrattuna.

Säätiön varallisuuden markkina-arvo oli vuoden vaihteessa 154,6 miljoonaa euroa (133,8 miljoonaa euroa). Osakesijoitusten osuus varallisuudesta oli 99 % (98,7 %) ja korkosijoitusten 1 % (1,3 %). Sanoma-osakkeiden osuus koko varallisuudesta oli 23,3 % (24,4 %).

Koska säätiön omistamat osakerahastot jakavat voitto-osuuksia, jotka ylittävät sijoitusten suoratuoton, osa vuotuisesta kassavirrasta uudelleensijoitetaan, jotta säätiön pääoman arvo säilyisi. Ylimääräinen likviditeetti sijoitettiin yhdysvaltalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sijoittaviin osakerahastoihin. Täten USA-osakkeiden painoa nostettiin välttäen ylihinnoiteltuja suuria teknologiayhtiöitä.

Kokonaisvaikutus salkun tuotto-odotuksiin ja riskiprofiiliin oli vähäinen. Koko salkun tuotto oli 18,75 % (2,59 %). Rahamarkkinoiden tuotto oli 4,0 % (4,19 %), Sanoman 16,5 % (-25,56 %), muiden suorien osakesijoitusten 4,1 % (7,93 %) ja osakerahastojen 23,7 % (20,34 %).

Säätiön salkun kokonaistuotto oli sekä suhteellisesti että absoluuttisesti poikkeuksellisen hyvä. Erinomainen tulos johtui yhdysvaltalaisten osakkeiden hyvästä tuotosta. Säätiö on viime vuosina järjestelmällisesti nostanut USA-osakkeiden painoa, mikä on ollut erittäin tuottoisaa. Sanoma-osakkeen kurssikehitys oli loppuvuodesta erittäin hyvä ja Sanoman vuosituotto Helsingin pörssin parhaimmistoa.

Säätiön kirjanpidon ja maksuliikenteen hoiti Talenom Oyj.

RISKIT JA RISKIENHALLINTA

Omaisuuden reaaliarvon säilyttäminen ja kasvattaminen pitkällä aikavälillä on sijoitustoiminnan ensisijainen tavoite. Säätiön sijoitustoiminnan tavoitteena on myös vakaa kassavirta ja riittävä maksuvalmius, jolla turvataan varsinaisen toiminnan jatkuvuus. Sijoitushorisontin ollessa pitkä sijoitusstrategia on osakepainotteinen (osakepaino oli vuoden lopussa 99 %) ja sijoitussalkkua ei yleisesti ottaen suojata.

Lyhyen aikavälin kurssimuutoksilla ei ole säätiön kannalta merkitystä, koska säätiö pyrkii hyvään reaalituottoon ja kassavirtaan pitkällä aikavälillä. Sijoitusstrategian mukaisesti sijoitukset on hajautettu maantieteellisesti, toimialoittain, yhtiökohtaisesti ja valuuttamääräisesti. Sijoitukset ovat pääasiassa likvideissä arvopapereissa ja rahastoissa, jotka voi nopeasti muuttaa rahaksi, eli säätiön rahoitus- ja likviditeettiriski on pieni. Kotimainen ja kansainvälinen taloudellinen tilanne heijastuu säätiön sijoituksiin. Sijoitustoiminnan riskit liittyvät pääasiassa yleiseen markkinariskiin, eli kansainvälisen osakemarkkinoiden ja osinkotulojen kehitykseen pitkällä aikavälillä. Lisäksi säätiön omaisuudesta 23,3 % (24,4 %) koostuu Sanoma Oyj:n osakkeista, jotka muodostavat suurimman yksittäisen riskikeskittymän. Hallitus on hyväksynyt erillisen suunnitelman Sanoma-riskin osalta. Rahavarojen hoito ja sijoitustoiminta on tehty hallituksen hyväksymän sijoituspolitiikan mukaisesti ja sijoitustoimintaan liittyvät asiat on käsitelty säätiön talousvaliokunnassa.

VASTUULLISUUS

Säätiö on sitoutunut noudattamaan vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa, että säätiö ottaa sijoitustoiminnassaan huomioon ympäristön, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallinnon näkökulmat (ESG, Environmental, Social and Governance). Varainhoitajan valinnassa säätiö arvioi varainhoitajan noudattaman vastuullisen sijoittamisen politiikan, periaatteiden ja käytännön toimitapojen syvyyttä. Säätiö edellyttää, että varainhoitaja on allekirjoittanut ja noudattaa YK:n tukemia vastuullisen sijoittamisen periaatteita (PRI) ja huomioi ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät näkökulmat osana sijoitusprosessiaan. Säätiön varainhoitajien on oltava vakiintuneita ja hyvämaineisia.

Säätiö suosii sijoituksissaan SFDR-artiklan (Sustainable Finance Disclosure Regulation) 8 ja 9 tuotteita. Säätiö voi asettaa omia poissulkukriteereitä sijoituksilleen varainhoitajan yleisten poissulkukriteerien lisäksi. Säätiö arvostaa, että varainhoitaja hyödyntää äänioikeuttaan yhtiökokouksissa ja käy dialogia yritysten kanssa edistääkseen kestävyyttä.

Varainhoitajalta edellytetään raportointia sijoitusten vastuullisuudesta vähintään vuosittain. Tavoitteena on, että säätiön salkku on sovellettavien mittarien perusteella markkinaindeksejä vastuullisempi. Sijoitustoiminnan vastuullisuudesta raportoidaan vuosittain säätiön hallitukselle, ja se voidaan sisällyttää osaksi sidosryhmille osoitettua vuosikertomusta. Säätiön hallitus tarkastelee sijoitustoiminnan ja -politiikan vastuullisuutta vuosittain osana säätiön sijoituspolitiikan tarkastelua ja tarvittaessa päivittää vastuullisuuden linjaukset normistojen, käytäntöjen ja sijoituskohteita koskevan tietoperustan kehittyessä.

VUOSI 2025

Odotukset vuodeksi 2025 ovat varsin myönteiset varsinkin USA:n osalta, jossa talouskasvu jatkunee vahvana ja yritysten tuloskasvun odotetaan olevan yli 10 %:n luokkaa. Arvostustasot ovat kuitenkin historiallisen korkeat varsinkin isojen teknologiayhtiöiden osalta. Presidentti Trumpin talouspolitiikka on elvyttävää ja tukee talouskasvua. Euroopan näkymät ovat vaisut, ja uhkaava kauppasota varjostaa erityisesti Euroopan ja Suomen vientiä. Sanoman näkymät ovat valoisat, sillä vuodeksi 2026 odotetaan merkittävää tuloskasvua, mikä heijastunee kurssikehitykseen jo vuonna 2025.

Säätiön tuloslaskelma 2024 (pdf)

Säätiön tase 2024 (pdf)